De anoxiebubbel

Het is druk op de 5de verdieping van het MIAT. In aanloop naar de nieuwe hoofdtentoonstelling die er zal openen op 29 september 2018 worden de collectiestukken én de museumruimte helemaal in gereedheid gebracht. Op 7 mei werd gestart met het vullen van de anoxiebubbel.

De wát? De anoxiebubbel.

_DSC0075-2

De anoxiebubbel is een omvangrijke ruimte die volledig is afgeschermd met folie, vandaar de ‘bubbel’. In die bubbel is plaats voor een hele reeks collectiestukken van het museum. Het gaat om oude voorwerpen en machines die bestaan uit organisch materiaal zoals hout en textiel. Deze materialen kunnen aangetast worden door levende organismen. Houtwormen bijvoorbeeld.

Alle levende beestjes of ongedierte hebben echter zuurstof nodig om te overleven. Nemen we de zuurstof weg, dan gaan ze dood. Het zuurstofpercentage, dat in een normale ruimte meestal zo’n 20% bedraagt, wordt daarom in de anoxiebubbel verlaagd tot slechts 0.5%. In de bubbel kunnen schadelijke organismen zo vernietigd worden zonder gebruik te maken van ongezonde of hardnekkige pesticiden.

De volledige anoxiebehandeling duurt ongeveer een maand.

DSC00557

Op dit moment in de bubbel

In de bubbel staan op dit moment dé topstukken uit de MIAT-collectie: de Engelse spinmachine ‘Mule Jenny’ en één van de oudst bewaarde twijnmolens* uit Europa. Na hun verblijf in de anoxiebubbel zullen ook zij klaar zijn voor een volgend leven in de hoofdtentoonstelling van het vernieuwde Industriemuseum.

*Twijnen? Dat is het in elkaar draaien van meerdere draden of garens, zodat een steviger exemplaar ontstaat.

DSC00566.jpg

De historische textielmachines geraken natuurlijk niet zomaar in de bubbel. Het heeft heel wat mankracht en kennis gekost om de machines te verhuizen. Mankracht en kennis die we gelukkig zelf in huis hebben!

DSC00587.jpg

De twijnmolen wordt vakkundig klaargemaakt voor transport.

DSC00560

Een detail van de Mule Jenny. Met een kniesteun gemaakt uit exotisch leder. Zou het krokodil kunnen zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s