Vrijwilligers helpen mee aan de vernieuwing

Het MIAT heeft een gedreven groep van vrijwilligers die in de verschillende teams werkzaam zijn. Enkele van hen werken ook mee aan de vernieuwing.

Onlangs versterkten Carlos Moens en Daniël Verburg de vrijwilligersploeg. Zij gaan momenteel aan de slag bij het team collectie.

Ze zullen twee machines reinigen: een kolomboor en een metaalzaag. Eenmaal gereinigd worden ze opgenomen in de nieuwe hoofdtentoonstelling.

20180426_AV_vrijwilligers opkuis (14)

20180426_AV_vrijwilligers opkuis (15)

De metaalzaag

De metaalzaag is bedekt met aangekoekt vet. Deze vetlaag had één voordeel namelijk dat ze bescherming bood tegen het roesten. Maar de zaag moet terug in beweging komen. Er is veel poetswerk om ze terug los te krijgen en alles gesmeerd te laten lopen.

20180426_AV_vrijwilligers opkuis (21)
Voor en na, de oorspronkelijke verf komt terug te voorschijn.

De kolomboor of kamelenrug

De kolomboor stamt uit de tijd toen het MIAT nog de spinnerij Desmet-Guequier was (1864 – 1975). De boor werd ook effectief gebruikt in de spinnerij. Ze zal opnieuw een rol krijgen in dit gebouw, deze keer in de nieuwe opstelling, als getuige van weleer.

Het is bovendien een op en top Belgisch product, gemaakt in de Brusselse ateliers van ‘Louis Sacré et frères’. In België spreken we van een kolomboor. Bij de Engelse collega’s krijgt dit type de bijnaam “camelback drill” of kamelenrug, verwijzend naar de twee aandrijfpunten, boven en onder.

20180426_AV_vrijwilligers opkuis (20)
De groene kolomboor

Zoals veel van de machines die in de textielfabrieken stonden, werd ze in het groen geschilderd. Sommige ‘textiliens’ spreken nog van het UCO*-groen. Het collectieteam wil deze verflaag dan ook zo goed mogelijk behouden. Ze werken daarom met producten die zo weinig mogelijk belastend zijn voor het stuk zelf, maar ook voor de mens en het milieu.

*UCO (afkorting van Union Cotonnière) was een textielbedrijf in Gent dat in 1919 is ontstaan door de fusie van een zestal onafhankelijke spinnerijen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s