Taart en textiliens op het vijfde!

Verslag van de ontmoetingsdag door Marieke De Baerdemaeker

Op zondag 22 oktober was het voor het eerst sinds lang opnieuw gezellig druk op de vijfde verdieping van het MIAT. We zetten de deuren van de net gerenoveerde tentoonstellingsruimte open voor een honderdtal oud-textiliens en hun families.

We berichtten eerder al over de oproep naar getuigen uit de Gentse textielindustrie die we in het voorjaar lanceerden. De respons had ons enigszins overweldigd. Er kwamen zoveel reacties dat het onmogelijk bleek iedereen afzonderlijk te gaan interviewen. Daarom nodigden we al wie gereageerd had uit om langs te komen in het MIAT en bij een stukje taart en een kop koffie hun verhaal te vertellen.

_DSC8823

De namiddag was een groot succes! Voor velen was het een blij weerzien met oud-collega’s. Een aantal voormalige UCO-werknemers die de sluiting van UCO Braun meemaakten, haalden bij een fotoalbum van één van hen herinneringen op. Anderen hadden vele jaren geleden – sommigen zelfs in de jaren 1940 – nog in de fabriek Desmet-Guéquier gewerkt en herkenden met enige nostalgie hun oude werkplek.

We hadden onze gasten ook gevraagd of ze nog foto’s of andere herinneringen aan hun tijd in de textielfabrieken wilden meebrengen. Die oproep was niet in dovemansoren gevallen en opnieuw een onverhoopt succes. Vrijwilliger Daniël was samen met collega Brigitte een hele namiddag in de weer om de vele foto’s en documenten in te scannen en te documenteren. Zij zijn een boeiende aanvulling van de MIAT-collectie en vinden misschien wel een plaatsje in de nieuwe tentoonstelling!

_DSC8709

Aan iedereen die er die namiddag bij was: bedankt om zo gul verhalen te delen! We hopen jullie nog eens in het MIAT te mogen verwelkomen!

Bekijk alle foto’s van deze dag op de Flickr-pagina van het MIAT.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s