Acht dagen congé tijdens de Gentse Feesten

Het MIAT luistert graag naar verhalen uit de Gentse textielindustrie. De zoektocht naar getuigen brengt ons bij heel diverse mensen. Mensen met uiteenlopende functies, die werkten in de vele fabrieken in de stad. Zij vertellen ons over hun werk en leven in de textielfabriek en daarbuiten. Heel boeiend!

Tijdens één van onze eerste interviews gesprekken maakten we kennis met Pauly. Als veertienjarig manneke startte hij in de fabriek Usines Cotonnières de Belgique, op de hoek van de Wiedauwkaai en de Nieuwe Vaart. In de volksmond was die beter gekend als de Grasfabriek. Het was de enige fabriek met een grasplein voor het gebouw. Hij ging aan de slag in de weverij.

 

‘Ik startte als spoelenopsteker en moest de trommels van het weefgetouw van spoelen voorzien. Het was mijn taak om te zorgen dat er steeds voldoende spoelen waren. Want als de trommel leeg was, viel het weefgetouw stil. Er waren 80 tot 90 getouwen die ik in de gaten moest houden.’

 

Na spoelenopsteker evolueerde Pauly tot hulpwever en stond hij twee wevers bij. Zo leerde hij het weversvak. In Usines Cottonières de Belgique werkt hij tot 1967.

 

 

Trouwen aan het begin van de Gentse Feesten

We komen niet alleen meer te weten over hoe het werk in de fabriek er aan toe ging. Ook ontdekken we leuke anekdotes. Zo vertelde Pauly ons dat hij in 1958 getrouwd is, precies op de eerste zaterdag van de Gentse Feesten. Hij en zijn vrouw kozen die dag niet zomaar:

 

‘Als je trouwde op de eerste zaterdag van de Gentse Feesten kreeg je acht dagen verlof. Op andere dagen had je slechts één verlofdag: je trouwdag zelf. Wij kregen automatisch ons verlofgeld, samen met acht dagen verlof. Want tijdens de Gentse Feesten lag de fabriek stil. Dat was de enigste periode van het hele jaar dat de machines niet draaiden.’

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s