Het MIAT zkt. getuigen uit de Gentse textiel

In het nieuwe museumverhaal vormt de Gentse textielindustrie een belangrijke rode draad. Over de periode na 1950 is nog niet veel geweten. Daarom zoekt het MIAT getuigen.

Ken je de Galveston, UCO Braun of de Loutex nog? Allemaal textielfabrieken waar vroeger heel wat mensen aan de slag gingen. Tot zo’n vijftig jaar geleden was Gent een belangrijke textielstad. In zijn glorietijd telde de stad meer dan honderd textielfabrieken en werkten er wel 50.000 mensen in de textiel. De crisis deed vanaf de jaren 1970 de ene na de andere fabriek over de kop gaan.

We weten bijzonder weinig over de textielgeschiedenis van 1950 tot 2009, het jaar waarin UCO Braun als laatste fabriek sloot. Vandaag leven er in en rond Gent nog heel wat werkgevers, arbeiders en vakbondsafgevaardigden uit die tijd. Omdat dit rijke textielverleden niet verloren mag gaan, is het nu de moment om deze mensen op te zoeken.

Werkte jij in één of meerdere Gentse textielfabrieken? Dan luisteren we graag naar jouw verhaal! Neem contact op met Brigitte De Meyer: brigitte.demeyer@stad.gent | 09 269 42 15

Ook de moeder van Daniël Termont, burgemeester van de Stad Gent, werkte in de Gentse textiel.

Een reactie op “Het MIAT zkt. getuigen uit de Gentse textiel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s